De Kei Verduurzaming

Zonnepanelen serie of parallel schakelen?

Er zijn twee manieren om zonnepanelen te installeren: serie of parallel geschakeld. In serie geschakelde zonnepanelen vormen een kring die verbonden wordt met één centrale omvormer. Worden zonnepanelen parallel geschakeld, dan krijgen ze ieder een micro-omvormer. Wat is de beste keus: zonnepanelen serie of parallel laten installeren?

Wat is beter: zonnepanelen parallel of serie geschakeld?

Een serie geschakeld zonnestroomsysteem is zo sterk als de zwakste schakel, oftewel het paneel met de laagste opbrengst. Is er een zonnepaneel dat 270 kWh levert doordat het een groot deel van de dag schaduw vangt terwijl de rest op 285 kWh zit? Dan leveren alle panelen uiteindelijk maar 270 kWh. 

Laat het over aan de experts

Neem contact op voor een gratis advies gesprek

Zo Werkt dat

Het verschil tussen serie en parallel geschakeld
Voor het maximaliseren van de opbrengst, adviseren wij een parallel geschakeld systeem.
Milosz van De Kei Verduurzaming

Een serie geschakeld systeem

Een serie geschakeld zonnestroomsysteem is zo sterk als de zwakste schakel, oftewel het paneel met de laagste opbrengst. Is er een zonnepaneel dat 150 kWh levert doordat het een groot deel van de dag schaduw vangt terwijl de rest op 285 kWh zit? Dan leveren alle panelen uiteindelijk maar 150 kWh. Een voordeel is dat de kosten van een seriegeschakeld systeem lager zijn. Daarbij verloopt het proces van het omzetten van gelijkstroom naar wisselstroom efficiënter, doordat het systeem uit minder onderdelen bestaat en er minder verlies optreedt.

Een Parallel geschakeld systeem

Bij parallel geschakelde zonnepanelen heb je geen last van zonnepanelen met een lagere opbrengst. Ze hebben geen invloed op elkaar doordat er gewerkt wordt met aparte micro-omvormers per paneel. Voor daken met veel schaduwval of verschillende hellingshoeken zijn parallel geschakelde zonnepanelen vaak de beste optie. De kosten van een parallel geschakeld zonnestroomsysteem liggen iets hoger, en dit zonnesysteem heeft wat meer onderhoud nodig. Toch raden wij altijd aan om de zonnepanelen parallel te schakelen. De hogere kosten die bij de installatie komen kijken, kunnen bij dit systeem namelijk sneller worden terugverdiend. Wil je maximale opbrengst uit je zonnepanelen halen? Ga dan voor parallel geschakelde panelen.

Wat zijn de kosten?

Prijsverschil tussen serie of parallel

Waarom is er een prijsverschil tussen zonnepanelen serie of parallel installeren? Zonnepanelen parallel installeren is duurder, doordat ieder paneel een eigen micro-omvormer heeft. Meer onderdelen dus. Worden zonnepanelen in serie geschakeld, dan worden alle panelen verbonden met één omvormer. De Kei biedt op dit systeem een garantie van 25 jaar.

 

Op de korte termijn lijkt het vanwege de lagere kosten aantrekkelijk om zonnepanelen in serie te laten installeren. Houd er wel rekening mee dat dit op bepaalde daken de opbrengst van je zonnestroomsysteem naar beneden haalt en dat je op de lange termijn zit met een langere terugverdientijd door een lagere opbrengst. Dat maakt de extra investering misschien toch de moeite waard. De Kei adviseert je graag over de beste oplossing voor jouw situatie. Wij bieden een garantie van 12 jaar op dit systeem.

Of bekijk onze andere services

kosten warmtepomp installatie subsidie 2024 installateur wat kost een warmtepomp inclusief installatie met zonnepanelen de kei verduurzaming

Warmtepompen

Besparen op je gasrekening

Airco's

Koel en verwarm je huis

huis isoleren isolatie bedrijf laten subsidie 2024 dak zolder voor vloerisolatie kruipruimte woning isoleren bodemisolatie onafhankelijk isolatie advies isolatie monteur pir isolatie pir dakisolatie cellulose

Isolatie

Profiteer van subsidies

Steengoed advies van De Kei

Zonnepanelen in serie of parallel installeren is een belangrijke keus, omdat de opbrengst van je zonnestroomsysteem ervan afhangt. Vraag je bij De Kei een offerte aan voor zonnepanelen, dan krijg je gratis steengoed advies. 

We komen bij je langs om een dakcheck uit te voeren waarbij we gebruikmaken van speciale software die ons helpt om te beoordelen welke opstelling een optimale opbrengst oplevert. We kijken ook meteen of de zonnepanelen serie of parallel geïnstalleerd moeten worden. Al deze informatie gebruiken we voor het opstellen van een offerte op maat, waarop je meteen ziet wat de terugverdientijd is voor jouw zonnestroomsysteem en wat je per jaar gaat besparen. Op naar een zonnige toekomst!

de kei zonnepanelen amersfoort