De Kei Zonnepanelen

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Wil je besparen op je energierekening en tegelijkertijd je keitje bijdragen aan het klimaat? Dat is mogelijk met zonnepanelen. Nu borrelt een belangrijke vraag naar boven: ‘Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?’ Dat hangt af van een aantal factoren, zoals de richting van het dak (noord, zuid, oost, west) en de beschikbare ruimte.

Goed nieuws: de overgrote meerderheid van de daken in Nederland is geschikt voor zonnepanelen. Het is wel zo dat zonnepanelen op het ene dak meer opbrengen dan op het andere dak. Laat je zonnepanelen installeren door De Kei, dan voeren we eerst een gratis dakcheck uit en kijken we meteen welke opstelling een optimale opbrengst realiseert. Zo haal je het maximale uit een dak dat geschikt is voor zonnepanelen!

Er zijn drie belangrijke factoren om te bepalen of jouw huis geschikt is voor zonnepanelen: richting en helling van het dak, schaduw en de beschikbare ruimte.

Laat het over aan de experts

Neem contact op voor een gratis dakscan

Zo Bepaal je Ddat

Is mijn huis geschikt voor zonnepanelen?
Als je het aantal zonnepanelen gaat berekenen, is het goed om rekening te houden met een eventuele toename van je stroomverbruik in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je elektrisch gaat rijden of een hybride warmtepomp laat installeren.
Tip!

Richting en Helling

Zonnepanelen kunnen op platte en schuine daken geplaatst worden. Bij een schuin dak is de oriëntatie van belang. Een dak op het zuiden levert de hoogste opbrengst op, een dak op het noorden de minste. Meestal heeft een schuin dak twee kanten, dus het is mogelijk om met de installatie van zonnepanelen te ‘spelen’ om zo toch een maximale opbrengst te realiseren. Een helling van 20 tot 50 graden is bij een schuin dak over het algemeen het gunstigst.

Schaduw

Schaduw vermindert de opbrengst van een zonnepaneel, maar doordat de zon gedurende de dag van positie verandert, valt er meestal maar een deel van de dag schaduw op het paneel. De Kei gebruikt deze informatie om te bepalen of de zonnepanelen het beste in serie of parallel geïnstalleerd kunnen worden.

Ruimte

Tot slot is de ruimte op het dak van belang, omdat die bepalend is voor de hoeveelheid zonnepanelen die je kwijt kunt.

Wel of geen zonnepanelen

Wanneer is een dak niet geschikt voor zonnepanelen?

Een dak is niet geschikt voor zonnepanelen wanneer er geen opbrengst van 50 procent of meer wordt behaald. Als dit het geval is, dan ligt dit meestal aan een combinatie van de factoren die hierboven beschreven staan. Het dak is bijvoorbeeld georiënteerd op het noorden en bomen in de buurt werpen veel schaduw op het dak.


Er zijn in Nederland maar weinig daken die niet geschikt zijn voor de installatie van zonnepanelen, maar natuurlijk wil je de investering in zonnepanelen wel binnen een redelijke tijd terugverdienen. Dat betekent dat de zonnepanelen op jouw dak een redelijke opbrengst moeten leveren. Realiseren de zonnepanelen een opbrengst van 50 procent of meer, dan behaal je al winst.

Laat je dak checken door De Kei

Denk je dat jouw huis geschikt is voor zonnepanelen? De Kei checkt het graag voor je! Misschien is de te behalen winst wel hoger dan je denkt.

 

Vul je gegevens in op ons offerte formulier en wij komen gratis bij je langs voor een technische schouw. Met onze speciale software berekenen we wat de beste opstelling van de zonnepanelen is, zodat jij de maximale opbrengst krijgt. Daarna maken we een offerte op maat voor je. We kijken uit naar een zonnige samenwerking!

gemeente zonnepanelen utrecht utrechtse zonnepanelen kopen utrecht (50), installateur utrecht (70)

Wil je nog meer leren over Zonnepanelen?

Lees onze andere blogs