De Kei Verduurzaming

Zonnepanelen in de winter

Nederland staat niet bekend als extreem zonnig land en de winters zijn over het algemeen nat, koud en bewolkt. Bovendien zijn de dagen korter, dus als de zon toch schijnt, is dit voor minder uren. Heeft het dan wel zin om te investeren in zonnepanelen? Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter en hoe werken zonnepanelen in de winter eigenlijk? 

Wees gerust, zelfs met onze bewolkte winters heeft het zin om zonnepanelen te nemen. De lagere opbrengst in de winter wordt namelijk ruimschoots goedgemaakt in de rest van de seizoenen. Zeker als je de installatie van jouw zonnestroomsysteem door De Kei Verduurzaming laat verzorgen! Wij komen namelijk bij je langs voor een gratis dakcheck en gebruiken geavanceerde software om de optimale opstelling van zonnepanelen te berekenen. Wij kijken daarbij niet naar losse dagen, maar gebruiken het hele jaar. Zo krijg je altijd een realistische indruk van de opbrengst van zonnepanelen op jouw dak.

Laat het over aan de experts

Neem contact op voor een gratis dakscan

Het verschil in Nederlandse seizoenen

Wat leveren zonnepanelen in de winter op?

Tip!
De lagere opbrengst in de winter wordt tijdens de Nederlandse zomers meer dan goed gemaakt. Sla voor maximaal gebruik van je opbrengst, je zelf opgewekte energie op in een thuisbatterij.

Een lagere opbrengst in de winter

In de lente en zomer wekken zonnepanelen de meeste energie op. De maanden april tot en met september zijn goed voor zo’n 70 procent van de totale jaaropbrengst. Maar wat leveren  zonnepanelen in de winter op? Het klopt dat zonnepanelen minder opbrengst leveren in de winter. In december gaat het zelfs maar om circa 2 procent van de totale jaaropbrengst en in januari en februari om 3 procent (bron: weeronline). Dat is niet veel, maar alle energie die je opwekt is meegenomen, toch?

Hoe werken zonnepanelen in de winter?

Zonnepanelen werken in de winter op dezelfde manier als in andere seizoenen, alleen is het zo dat de panelen meer diffuus licht opvangen en minder direct zonlicht. Diffuus licht is licht dat door bewolking wordt ‘verstrooid’. Het zonlicht valt als het ware alle kanten op.

Andere besparingsmogelijkheden

Wil jij niet afhankelijk zijn van het fluctuerende weer in Nederland en onze regenachtige winters? Er zijn ook nog andere duurzaamheids opties om op je energierekening te besparen. Bekijk onze services voor warmtepompen, airco’s, en isolatie.

De perfecte plaatsing

Optimale hoek zonnepanelen in winter

Je weet nu dat zonnepanelen in de winter minder energie opwekken, maar er is iets dat je kunt doen om het rendement van je zonnepanelen in de winter te optimaliseren. Zo presteren je zonnepanelen ook in de winter wat beter. In de meeste maanden is 30 tot 35 graden de beste hellingshoek voor zonnepanelen. Een optimale hoek voor zonnepanelen in de winter is echter 40 tot 45 graden. Dit heeft twee redenen: eventuele sneeuw glijdt makkelijker van de panelen af en de panelen vangen meer zon, doordat de zon lager staat in de winter. Heb je panelen met een verstelbare hellingshoek, dan loont het dus de moeite om de stand van je zonnepanelen aan te passen.

Op dagelijkse basis

Hoeveel kWh levert een zonnepaneel per dag in de winter?

Een voorbeeld: zonnepanelen met een vermogen van 420 Wp (Watt piek) kunnen jaarlijks ongeveer 355 kWh opwekken (= 420*85% gemiddeld rendement). Als we uitgaan van het feit dat de opbrengst in de wintermaanden (december, januari, februari) significant lager is, kan een ruwe schatting zijn dat deze panelen in de winter per dag ongeveer 0.5-1 kWh kunnen opwekken. Let op, dit is een schatting en de werkelijke opbrengst kan hoger of lager zijn afhankelijk van de bovengenoemde factoren en de specifieke weersomstandigheden.

legrichting van de panelen

Oost-west panelen in de winter

Wanneer we het hebben over oost-west zonnepanelen, denken we vaak aan de voordelen in de zomer. Maar wist je dat ze in de winter ook efficiënt zijn? De zon staat tijdens de wintermaanden lager, wat betekent dat de stralen van de zon vanuit een andere hoek op de panelen vallen. Oost-west opgestelde zonnepanelen vangen deze stralen effectiever op dan zuid-gerichte panelen, en kunnen daardoor tot 70% van hun zomeropbrengst behouden in de winter. In tegenstelling tot zonnepanelen die naar het zuiden gericht zijn, is de optimale hoek voor oost-west panelen 10-13 graden. Dit betekent dat er in de winter wel meer sneeuw op blijft liggen en de panelen dus wat meer onderhoud nodig hebben.

Benut alle opgewekte energie

Kan ik zonne-energie opslaan voor de winter?

Met de technologische vooruitgang komt ook de mogelijkheid om zonne-energie op te slaan voor de winter. Door het gebruik van energieopslagsystemen, zoals zonnebatterijen, kan overtollige energie die in de zomermaanden wordt geproduceerd, worden opgeslagen voor gebruik in de winter, wanneer de productie van zonne-energie doorgaans lager is. Dit helpt niet alleen om een consistente stroomvoorziening te garanderen, maar maakt het ook mogelijk om minder afhankelijk te zijn van het elektriciteitsnet, wat kan leiden tot aanzienlijke besparingen op je energierekening.

Een plan op maat

Zonnepanelen in de winter leveren minder op, maar De Kei houdt hier rekening mee bij het berekenen van de optimale opstelling voor jouw zonnestroomsysteem. Wil je zo snel mogelijk profiteren van de zon? Vraag dan vandaag nog een gratis offerte op maat aan. Gebruik hiervoor het offerteformulier of neem contact met ons op via e-mail of telefoon (06 57 59 82 05). We komen dan zo spoedig mogelijk bij je langs om een dakscan uit te voeren, zodat jij precies weet hoeveel de zon jou kan opleveren.

opbrengst zonnepanelen per maand berekenen besparing wat levert op gemiddelde kwh jaar

Wil je nog meer leren over Zonnepanelen?

Lees onze andere blogs