Onderhoud Zonnepanelen
Zonnepanelen schoonmaken of reinigen
Vogelpoep, rotzooi van bomen, roet; allemaal viezigheid die op je zonnepanelen terecht kan komen. Vervelend, want vieze zonnepanelen leveren minder opbrengst waardoor je terugverdientijd langer wordt.
De Eeuwige discussie
Zonnepanelen schoonmaken onzin?
Sommige mensen beweren dat het reinigen van zonnepanelen onzin is, omdat regen de panelen zou schoonmaken. Een deel van het vuil regent wel van je zonnepanelen af, zeker als deze onder een hoek geplaatst zijn, maar andere troep is hardnekkig en blijft plakken. Daarom is zonnepanelen schoonmaken onontkoombaar. Onderhoud van zonnepanelen zorgt ervoor dat je panelen langer meegaan en maximaal blijven presteren, maar het reinigen van zonnepanelen is geen simpel klusje. Zonnepanelen schoonmaken met kraanwater is bijvoorbeeld niet slim. Ook is het de vraag of zelf zonnepanelen reinigen wel zo’n goed idee is, als je het ook veilig door een professional kunt laten doen.
kan ik dit zelf?
gevaren van zelf schoonmaken
Wil je jouw zonnepanelen schoonmaken met een tuinslang of hogedrukreiniger? Niet doen! De kans is namelijk groot dat je de zonnepanelen beschadigt. Ga je zonnepanelen schoonmaken met een tuinslang, dan komt er kalk uit het water op de panelen. In plaats van je zonnepanelen te reinigen, breng je er dus eigenlijk een nieuw laagje vuil op aan. Hetzelfde gebeurt als je zonnepanelen gaat schoonmaken met kraanwater. Met de hogedrukreiniger beschadig je mogelijk het glas en de kabels van de panelen. In het glas ontstaan dan kleine haarscheurtjes die het omzetten van energie tegenhouden.
controle en schoonmaakbeurt in 1
Voor het schoonmaken van zonnepanelen moet je toch echt het dak op, met alle risico’s van dien. Wees verstandig en laat het onderhoud van je zonnepanelen over aan de professionals van De Kei. Voor een jaarlijks bedrag van € 225…. maken wij niet alleen de zonnepanelen schoon, maar controleren we ook het hele systeem. Daardoor ben je er snel bij als een component niet naar behoren werkt. Zo weet je zeker dat het onderhoud van je zonnepanelen op orde is en dat je er het maximale uithaalt!
Wat is osmose?
Zonnepanelen Schoonmaken met Osmose
Een specifieke reinigingsmethode die steeds populairder wordt, is het schoonmaken van zonnepanelen met osmose. Dit is een methode waarbij gedemineraliseerd water – water waaruit alle mineralen en zouten zijn verwijderd – wordt gebruikt om de panelen te reinigen. Deze methode heeft als groot voordeel dat er geen residu (kalk) achterblijft op de panelen, wat wel het geval kan zijn bij het gebruik van kraanwater. Omdat er geen residu achterblijft, zullen de panelen na de reiniging niet alleen schoon zijn, maar ook zo helder mogelijk, wat de energieproductie ten goede komt.
De juiste frequentie
Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?
Zie je dat de opbrengst van je zonnepanelen terugloopt, terwijl de hoeveelheid zon ongeveer hetzelfde is gebleven? Dan kan het zijn dat je zonnepanelen schoongemaakt moeten worden. ‘Hoe vaak moet je zonnepanelen schoonmaken?’ is een vraag die De Kei vaak krijgt. Gemiddeld is dit één keer per jaar, maar het kan zijn dat jouw zonnepanelen vaker gereinigd moeten worden, bijvoorbeeld als je langs een drukke weg woont of als er veel bomen rond je huis staan.
Check je kabels
Viezigheid is trouwens niet de enige mogelijke oorzaak van een tegenvallende opbrengst van je zonnepanelen. Een slechte installatie is bijvoorbeeld een andere optie. Een tip: is er een externe partij in je meterkast bezig geweest? Check of alles na afloop weer netjes is aangesloten. Loshangende kabels waardoor je zonnepanelen niets op lijken te brengen, komen vaker voor dan je denkt.
Onderhoud uitbesteden
Eén betrouwbaar bedrijf voor je zonnepanelen, dat klinkt als een zonnig vooruitzicht! Niet alleen verzorgt De Kei de installatie, het schoonmaken van de zonnepanelen en het controleren van het hele systeem laat je ook met een gerust hart aan ons over.
Vul ons offerteformulier in en wij komen bij je langs voor een gratis dakcheck en adviesgesprek. Daarna krijg je van ons een offerte op maat. Draag jij binnenkort ook je keitje bij aan een duurzamere wereld?