Opbrengst

De opbrengst van mijn zonnepanelen valt tegen

Je was superblij met je zonnepanelen, maar nu valt de opbrengst tegen. Dat is een teleurstelling, want je ziet de terugverdientijd in gedachten al oplopen. Zijn al die lyrische verhalen over zonnepanelen flauwekul? Nee, het is absoluut niet zo dat de voordelen van zonnepanelen flauwekul zijn. Er zijn wel verschillende redenen waarom de opbrengst van zonnepanelen tegen kan vallen, maar goed nieuws: deze zijn (in de meeste gevallen) te voorkomen.

Laat je jouw zonnepanelen installeren door De Kei, dan hoef je je geen zorgen te maken over een tegenvallende opbrengst. Wij geven je een eerlijk advies en zijn realistisch over de te verwachten opbrengst. We maken een plan op maat dat is afgestemd op jouw wensen en situatie, zodat je altijd zeker weet of het loont om zonnepanelen te nemen.

Laat het over aan de experts

Neem contact op voor een gratis dakscan

Zijn zonnepanelen het waard?

Wel of geen zonnepanelen nemen?

Als je nadenkt over de keuze om wel of geen zonnepanelen te nemen, is het belangrijk dat je goed weet wat het jou gaat opleveren. Je hoeft niet bang te zijn voor een verkeerde berekening als je jouw zonnestroomsysteem laat installeren door De Kei Verduurzaming. Wij weten namelijk precies welke oorzaken er zijn voor een lagere opbrengst van zonnepanelen.

Let op!
Hoewel zonnepanelen zonlicht nodig hebben om elektriciteit op te wekken, functioneren ze eigenlijk beter bij lagere temperaturen. Hoge temperaturen kunnen de efficiëntie van zonnepanelen verminderen. Daarom kan de elektriciteitsproductie in de hete zomermaanden soms lager zijn dan verwacht.

De kwaliteit

Het begint met de kwaliteit van de zonnepanelen. Wij gebruiken zonnepanelen van het premium merk Denim met een vermogen van 420 Wattpiek. De garantie op deze zonnepanelen is 25 jaar, waarbij ze zeer goede prestaties leveren over deze gehele periode.

Manier van installeren

Een andere belangrijke reden voor een tegenvallende opbrengst van zonnepanelen is de manier van installeren. De richting en de hoek zijn hierbij belangrijk. Staat jouw dak bijvoorbeeld richting het noorden, of staan er veel bomen in de buurt die zorgen voor schaduw? De Kei Verduurzaming gebruikt geavanceerde software om een optimale opstelling voor jouw situatie te berekenen. We houden hierbij ook rekening met lokale weerdata en instraling van zonlicht.

Haarscheurtjes

Ook haarscheurtjes hebben invloed op de opbrengst van je zonnepanelen. Haarscheurtjes ontstaan door oververhitting en worden daarom ook wel ‘hotspots’ genoemd. Oververhitting ontstaat bijvoorbeeld door bladeren die op het zonnepaneel blijven liggen. Daarom is professioneel onderhoud belangrijk.

De Nederlandse seizoenen

Daarnaast hebben de seizoenen invloed op de opbrengst van zonnepanelen. In de winter zijn de dagen korter dan in de zomer, waardoor er minder uur beschikbaar is om elektriciteit om te zetten. Daarnaast staat de zon lager, waardoor de zonintensiteit lager is. De opbrengst van zonnepanelen in de winter is dus doorgaans lager.

De invloed van bewolking

Opbrengst zonnepanelen op een bewolkte dag

Het hele jaar door een strak blauw lucht? Dat is niet echt waar Nederland bekend om staat. Ook zien Nederlanders in de lente en zomer nog een flink aantal bewolkte dagen voorbij komen. Wat is dan de opbrengst van zonnepanelen op een bewolkte dag? Wageningen University and Research1 heeft een onderzoek uitgevoerd waaruit blijkt dat lichte bewolking helemaal niet zo slecht is voor de opbrengst van zonnepanelen. Integendeel zelfs! Lichte bewolking met  stapelwolken zorgt voor een temperatuur waarop zonnepanelen optimaal functioneren. Bovendien vangen de panelen zowel direct als indirect zonlicht via de lichtweerkaatsing tussen de wolken.

Op volledig bewolkte dagen zal de opbrengst van zonnepanelen wel tegenvallen. Op deze dagen bereiken weinig zonnestralen het aardoppervlak, en dus ook jouw panelen. Hierdoor wordt de energieproductie verminderd.

Kortom, laat de Nederlandse bewolking je niet afschrikken, je zonnepanelen gaan hun werk gewoon doen. Goed om te weten: Bij het bepalen van de opbrengst van je zonnepanelen, nemen we altijd het hele jaar in beschouwing om je een volledig beeld te geven van je opbrengst!

Milosz Helmich de kei zonnepanelen

Milosz Helmich

Eigenaar De Kei Verduurzaming

Tegenvallende opbrengst zonnepanelen? Niet met De Kei!

Valt de opbrengst van je zonnepanelen tegen? Niet met De Kei! Vraag direct een offerte aan en wij komen bij je langs voor een gratis dakcheck en adviesgesprek. We maken een opstelling op maat voor jouw zonnepanelen die zorgt voor een maximale opbrengst. Vul snel ons offerteformulier in, stuur ons een mailtje of bel (06 57 59 82 05) en wij zorgen ervoor dat jij zo snel mogelijk profiteert van de zon!

Wil je nog meer leren over Zonnepanelen?

Lees onze andere blogs