De Kei Verduurzaming

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Je bent om: je wilt zonnepanelen. Niet alleen om lekker te besparen op je energierekening, maar ook om je keitje bij te dragen qua duurzaamheid. Nu rijst de vraag: ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?’ Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt, hangt vooral af van het stroomverbruik van je huishouden en de potentiële opbrengst van de panelen.

Laat het over aan de experts

Neem contact op voor een gratis dakscan

Zo doe je dat

Aantal zonnepanelen berekenen
Tip!

Als je het aantal zonnepanelen gaat berekenen, is het goed om rekening te houden met een eventuele toename van je stroomverbruik in de toekomst. Dit kan bijvoorbeeld het geval zijn als je elektrisch gaat rijden of een hybride warmtepomp laat installeren.

Stroomverbuik berekenen

We laten de vraag ‘hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak’ nog even links liggen en kijken eerst hoe je berekent hoeveel zonnepanelen je ongeveer nodig hebt om (een groot deel van) je stroomverbruik te dekken.

Een voorbeeld

Een gezin van vier personen verbruikt in een jaar tijd gemiddeld 3200 kWh. Het gemiddelde stroomverbruik vermenigvuldig je met 1,1 en je deelt dit door het vermogen (wattpiek) van één zonnepaneel. De Kei werkt met zonnepanelen van het merk Denim met een vermogen van 420 wattpiek. De berekening is dan als volgt: 3200 x 1,1= 3.520 en 3.520 : 420 = 8,4. Het gezin in dit voorbeeld zou dus genoeg hebben aan 9 zonnepanelen. 

Let op

Bij deze berekening gaan we uit van een optimale opbrengst van de zonnepanelen. De opbrengst is onder andere afhankelijk van de richting van het dak en de hoeveelheid schaduw die erop valt. Deze factoren zelf vaststellen kan een lastige klus zijn. Laat je daarom helpen door De Kei Verduurzaming! Met onze geavanceerde software berekenen wij voor jou de maandelijkse en jaarlijkse opbrengst in een op maat gemaakte offerte.

Grootte van het dak

Hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak?

De vraag ‘hoeveel zonnepanelen heb ik nodig’ geeft soms een ander antwoord dan de vraag ‘hoeveel zonnepanelen passen op mijn dak’. Bovendien hangt de opbrengst van zonnepanelen nauw samen met de positie op het dak. Om het aantal zonnepanelen te berekenen dat op je dak past, moet je weten wat de oppervlakte is van het dak en van de panelen. De meest simpele formule is dan:

Oppervlakte dak / oppervlakte zonnepaneel

Voorbeeld: 

Laten we het oppervlakte uit stap 1 (40,28m2) en het gemiddelde formaat van een zonnepaneel (1,65m2) als rekenvoorbeeld nemen.

40,28 / 1,65 = 24,41 = 24 zonnepanelen.

Vergeet niet om rekening te houden met eventuele ‘obstakels’ zoals dakkapellen, schoorstenen en ramen. Daarnaast is de richting en de eventuele helling van het dak van belang en speelt ook de hoeveelheid schaduw een rol. Wil je de maximale opbrengst uit je toekomstige zonnepanelen halen, maar heb je geen tijd om zelf de berekening te maken? De Kei komt graag bij je langs om de beste opstelling te bepalen.

Goed om te weten

Zaken om rekening mee te houden

Opbrengst

Het plaatsen van zo veel mogelijk zonnepanelen betekent niet altijd dat je meer geld bespaart. Dit is afhankelijk van hoeveel elektriciteit je verbruikt. Idealiter moet er een evenwicht zijn tussen je stroomverbruik en wat de panelen opwekken.

Dakje vol

Het is toegestaan om je dak helemaal propvol te leggen met panelen. Toch raden wij aan dat de rand van je dak toegankelijk blijft. Bewaar enige afstand rond je zonnepanelen. Zo kan de monteur er bij inspectie goed bij.

Groepenkast

Het maximaal aantal zonnepanelen hangt ook af van je elektra-aansluiting. Wij komen bij je langs voor een dak- en meterkastcheck en kunnen jou adviseren over de veiligste en meest voordelige optie.

Bekijk hier meer over groepenkast vervangen

Niet zelf rekenen?

Berekenen hoeveel zonnepanelen je nodig hebt is vrij eenvoudig, maar berekenen hoeveel zonnepanelen op je dak passen met een zo groot mogelijk opbrengst is ingewikkeld. Wij gebruiken speciaal voor De Kei ontwikkelde software die rekening houdt met lokale weerdata en instraling en die de hoeveelheid schaduw meeneemt in de berekening.

 

Het enige dat je hoeft te doen is ons contactformulier invullen. Wij komen vervolgens langs voor een dakcheck en bespreken je wensen. Hier rolt een offerte op maat uit die precies laat zien hoeveel zonnepanelen we gaan plaatsen en op welke plekken. Ook zie je direct hoeveel je per jaar bespaart op energie en CO2 en wat de terugverdientijd van de zonnepanelen is. Dat is nog eens een zonnig vooruitzicht!

Kei_Zonnepanelen_Nathaniel amersfoort