De Kei Verduurzaming

Daglicht zonnepanelen

Wie research doet naar zonnepanelen, stuit ook op de term daglichtpanelen. Daglicht- of zonnepanelen, is dat niet hetzelfde? Zonnepanelen werken tenslotte ook bij daglicht. Er is echter een verschil tussen een daglichtpaneel en een zonnepaneel. Wat dat verschil is, leggen we je uit in dit artikel. Ook leuk om te weten: werken zonnepanelen bij maanlicht? De Kei Verduurzaming geeft je het antwoord!

Laat het over aan de experts

Neem contact op voor een gratis dakscan

Wat is het verschil

Daglichtpanelen of zonnepanelen?
Tip!
Met zonnepanelen draag je niet alleen je keitje bij op het gebied van duurzaamheid, maar bespaar je ook direct op je energierekening.

Soorten lichtbronnen

Er zijn verschillende soorten lichtbronnen: natuurlijke en kunstmatige. Bij die laatste moet je denken aan lampen en de zon is een voorbeeld van een natuurlijke lichtbron. Zonnepanelen zetten energie uit zonlicht om in bruikbare elektrische energie.

Daglicht vs zonlicht

Als er daglicht- en zonnepanelen bestaan, is er dan een verschil tussen daglicht en zonlicht? Nee, in principe niet, want het is allebei licht afkomstig van de zon. We gebruiken de term daglicht als het bewolkt is en het niet duidelijk is dat het licht afkomstig is van de zon. We spreken van zonlicht als het licht direct van zon, zonder obstakels zoals wolken, op de daglichtpanelen of zonnepanelen valt.

Het verschil

Het verschil tussen een daglichtpaneel en een zonnepaneel is dat een daglichtpaneel beter presteert bij daglicht (lees: bewolking) dan een zonnepaneel, doordat het daglichtpaneel gevoeliger is. Daglicht- en zonnepanelen leveren beide minder op in de winter, doordat de dagen korter zijn en de zon minder schijnt. Moet je dan toch lichtpanelen in plaats van zonnepanelen nemen? Dat is niet nodig. In Nederland hebben we voldoende uren zon om zonnepanelen te gebruiken en een goede opbrengst te behalen, want de zon schijnt tussen de 1400 en 1700 uur per jaar.

Andere lichtbronnen

Werken zonnepanelen met maanlicht?

De maan is zelf geen lichtbron, maar weerkaatst het licht van de zon. Die weerkaatsing wordt wel opgepikt door je zonnepanelen. Vandaar dat je soms ’s nachts op je spanningsmeter een waarde ziet staan. Er wordt echter zo weinig energie opgewekt door zonnepanelen bij maanlicht, dat het te verwaarlozen is. Zelfs bij volle maan.

Experts aan het woord

De Kei Verduurzaming zorgt voor optimaal rendement

Voordat je gaat investeren in zonnepanelen, wil je natuurlijk weten wat (ongeveer) de opbrengst gaat zijn om de terugverdientijd te berekenen. Als je een offerte voor zonnepanelen aanvraagt bij De Kei, dan komen wij bij je langs voor een gratis dakcheck en adviesgesprek. Aan de hand van jouw jaarlijkse stroomverbruik en wensen weten we hoeveel zonnepanelen je nodig hebt. Vervolgens gaan we met onze geavanceerde software aan de slag om te kijken wat de beste manier is om deze panelen op jouw dak te installeren, zodat ze een maximale opbrengst opleveren. We houden bij het maken van dit plan onder andere rekening met de richting van het dak, de ruimte, de hellingshoek en eventuele schaduwval. Aan de hand van deze informatie bepalen we of het beter is om de zonnepanelen serie of parallel te schakelen.

Ben je klaar om te profiteren van de zon en wil je een offerte op maat van De Kei? Vul ons offerteformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op. Bellen (06 57 59 82 05) of mailen mag natuurlijk ook.

Of bekijk onze andere services

kosten warmtepomp installatie subsidie 2024 installateur wat kost een warmtepomp inclusief installatie met zonnepanelen de kei verduurzaming

Warmtepompen

Besparen op je gasrekening

Airco's

Koel en verwarm je huis

huis isoleren isolatie bedrijf laten subsidie 2024 dak zolder voor vloerisolatie kruipruimte woning isoleren bodemisolatie onafhankelijk isolatie advies isolatie monteur pir isolatie pir dakisolatie cellulose

Isolatie

Profiteer van subsidies

Wil je nog meer leren over Zonnepanelen?

Lees onze andere blogs